Европейски молекулярни биолози са открили, че дори сравнително малки дози никотин

...
Европейски молекулярни биолози са открили, че дори сравнително малки дози никотин
Коментари Харесай

Никотинът блокира производството на естроген при жените


Европейски молекулярни биолози са разкрили, че  даже относително дребни дози никотин блокират производството на хормона естроген в мозъчната тъкан на дамите . Това се отразява неподходящо на нервната система и половите органи, заяви пресслужбата на Европейския лицей по невропсихофармакология (ECN).

„ Има огромни разлики в метода, по който тютюнопушенето въздейства върху държанието на мъжете и дамите.  Последните са склонни да реагират по-зле на заместващата терапия, по-вероятно е да стартират да пушат още веднъж и да развият болести, свързани с тютюнопушенето. Разбирането за метода, по който никотинът въздейства на хормоналната система, ще ни помогне да открием аргументите за тези разлики “, сподели Ерика Комаско, доцент в Университета в Упсала, Швеция, представена от пресслужбата на ECN.

Учените следят по какъв начин никотинът въздейства върху нервната система на 10 млади девойки, които се съгласили да вземат участие в опита. Екипът инжектирал в кръвния поток молекули, които се съединяват с ензими, произвеждащи хормони, и „ осветяват “ тези протеини с радиоактивни маркери. Специалистите следили по какъв начин тази процедура въздейства върху мозъчната активност и производството на разнообразни хормони.

Наблюденията посочили, че даже дребни дози никотин понижават концентрацията на ензима CYP19A1, виновен за производството на молекулите на половия хормон естроген. Това понижаване е настъпило в дълбоките пластове на мозъка и не е засегнало толкоз мощно другите тъкани на тялото на доброволците. Промените в производството на естроген засягат таламуса - частта от мозъка, в която сигналите от всички сетива се проучват, избират и предават на кората на основния мозък.

Резултатите от опитите изненадали учените, защото в предходни проучвания не е била записана връзка сред тютюнопушенето и отклоненията в хормоналната система на дамите.  Биолозите се надяват последващите опити и наблюдения да им оказват помощ да схванат по какъв начин тъкмо блокирането на производството на естроген в мозъка въздейства върху държанието и репродуктивната система на дамите. 
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР